onsdag den 19. juni 2013

Inuusuttut - nunatsinni nunarsuarmilu

Inuusuttut - nunatsinni nunarsuarmilu
/
Ung i Grønland - ung i verden

285 sider
2013. 1. udgave, 1. oplag
eg.
god/fantastisk

Novellesamling. 10 unge grønlandske forfatterspirer fortæller om livet som ung og den samtid de færdes i.  Novellerne handler bl.a. om cutting, omsorgssvigt, om at finde sin plads i livet, om mødet med en qivittoq og meget andet.
Novellerne udgivet i forbindelse med projektet Allatta
Kalaallisut qallunaatullu oqaasertalersugaavoq
Parallelle tekster på grønlandsk og dansk.

Jeg var virkelig glædeligt overrasket over kvaliteten af novellerne. Håber i fremtiden at kunne læse mere af de unge forfattere.

Novellerne er ikke perfekte, men det kan man jo heller ikke forvente, når det er unge førstegangsforfattere. Men kvaliteten er generelt rimelig høj, og det viser, at der er literære talenter blandt de unge grønlændere. Forhåbentlig vil der komme mere fra de forskellige unge.

Novellerne er meget forskellige og spænder vidt:

Kiinappallit / Dem med masker af Tukummeq Danielsen (oversat til grønlandsk af forfatteren)
Om tre unge. Salik som er 22 år, Najaaraq som er 14 år og Mia som er 19 år. Gennem deres historier oplever man misbrugsproblemer, tidlig og uventet graviditet, cutting og andet. Novellen er ikke lige godt skrevet hele tiden. Nogle gange virker det som om forfatteren slår over i det hun tror hun bør sige/skrive fremfor at bruge hendes egen stemme hele vejen igennem. Men hun er god til at beskrive personernes sindsstemninger. Specielt Salik afsnittene er gode.

Qaamaneq inummiittoq / Lyset i mennesket af Rosine Kreutzmann.
Socialrealistisk novelle om en pige fra et alkoholisk og voldeligt hjem, der tager på efterskole, hvor hun selv ender i et voldeligt forhold. Novellen består både af almindelig tekst og så dagbogsdele. Specielt i dagbogsdelene har forfatteren en tendens til at skrive ret selvhjælpsbogagtig, hvilket gør at sproget føles unaturligt. Specielt for en pige som er på efterskole. Og jeg syntes, at forklarelsen og tilgivelsen af Lars (kæresten) er for let. Det er ret komplekse emne forfatteren tager op, og jeg syntes ikke helt, at hun har skriveevnerne til komme rigtig i dybden med dem. Ikke endnu i hvert fald. Men  forfatteren havde nogle gode ideer, og nogle evner der bare lige skal udvikles lidt mere efter min mening.

San Francisco af Niviaq Korneliussen (oversat til dansk af forfatteren) 
En slags road historie om en ung pige, Fia, der flygter fra sorg og fortrydelse til USA. Hun vil glemme og gemme hendes sorg. I novellen følger vi med Fia på hendes rejse væk og hendes rejse ind og ud af bevidsthed. Det er efter min mening den bedste at novellerne i samlingen, da forfatterens stemme er meget klar. Som læser følte jeg, at jeg fik lige præcis den historie som forfatteren ville fortælle. Der manglede ikke noget. En præcis historie om sorg og om måske at komme videre og finde sig selv.

Ivalop silarsuaa / Ivalos verden af Miiannguaq Olsvig.
Vi følger Ivalos liv i den allersidste del af gymnasiet og noget af sommeren. Det er et liv med fester, eksamener, arbejde, nyt forhold og beslutninger. 
Jeg syntes, at den mangler lidt dybde i personskildringerne. Den bliver lidt for meget opremsende: så skete der det og så skete der det osv. uden, at man som læser totalt bliver suget ind og føler med Ivalo. Men det er en fin beskrivelse af et ungdomsliv i Nuuk. Jeg ville bare gerne have lidt mere følelsesmæssig dybde.

Nukappiaraq/ Drengen af Johannes Lars Therkelsen
En dag i drengen Thomas' liv. Man møder forskellige personer i hans liv, som ikke alle har helt gode liv. Meget bliver antydet, og gennem de antydninger får man indblik i, hvorfor de er som de er. Så selvom novellen er kort, er der gode personskildringer. Det er en novelle der ville kunne udvides til en længere historie.

Nappaat: Qivittunngorneq / Qivittoq syndrom af Paninnguaq Boassen.
Kan minde om en slags grønlandsk Twilight, idet den handler om mødet med den måske farlige fremmede og om at fortabe sig i pludselige og voldsomme følelser og lade de følelser tage over, så man forandres og bliver som den farlige fremmede.
Forfatteren var kun 15 år, da hun skrev den, og det skinner igennem nogle gange, men den er lovende.

Inuusuttunnguup nallangaannartup anikkumasai / Tanker fra sengen af Maaliaaraq H. Nielsen
En ung piges tankestrøm, mens hun ligger på hospitalet. Hun fortæller lidt om hendes live og filosoferer over livet i det hele taget.
Handlingsmæssigt er den ikke rigtig min smag, men den er godt skrevet.

Inuuneq ataasiinnaagami / Man lever kun en gang af Gerda Berthelsen (oversat til dansk af forfatteren)
Om en pige der lader sig rive med til at gøre ting, som hun egentlig godt ved er en dårlig ide.
Novellen ville have haft gavn af at være blevet gennemarbejdet lidt mere. Sproget virker mange steder unaturligt (for en ung) og er nogle steder lidt opstyltet. Forfatterens ideer til historien er ellers interessante nok, men hun skal efter min mening arbejde lidt mere med forfatterhåndværket. Men ligesom med Qivittoq syndrom er der lovende takter.

Tunivarma pilluaatinnik / Du giver mig lykke af Pivinnguaq Mørch.
En novelle om en 7 årig piges liv. Paninnguaqs mor er død og faren drikker. Gennem barneøjne får vi et blik ind i livet af en omsorgssvigtet pige.
Den er velskreven, og forfatteren har meget godt fanget barnestemmen. Paninnguaq er en pige man føler med.

Anaanavit oqaasii naalattassavatit / Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt
Novellen er skrevet som en 18-årig piges fortælling om forholdet til hendes mor, der ikke gav hende en rigtig barndom, og hvordan det forhold påvirker hende i dag.
Den er virkelig velskreven. Man lever sig ind i fortællingen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar