mandag den 15. september 2014

At vælge de bedste, når der er (for) få at vælge imellem

Jeg er blevet opfordret til at lave en top ti over grønlandske ungdomsbøger. Men hvordan laver man en top ti, når der ikke er ti at vælge imellem?
Der findes meget få bøger på grønlandsk der er decideret lavet til ungegruppen. 
På Nunatta Atuagaateqarfia / Det Grønlandske Landsbibliotek er der pt 16 titler der er opstillet som ungdomsbøger på grønlandsk.
Af de 16 er to faglitteratur.
Af de resterende 14 er de 7 ikke specielt lavet til unge. De 7 titler vil også kunne findes i voksenafdelingen, og de er for alle 7 vedkommende meget på vippen mht om de er ungdomsbøger, voksenbøger eller begge.
De resterende 7 titler er alle novellesamlinger, hvoraf den ene er et fælles nordisk projekt, hvor kun af novellerne er skrevet af grønlændere.
De 7 novellesamlinger er:
  • Aliortukkat - inuusuttuaqqanut aliortualersaarutit. Udgivet i 2000
  • Paaraluta : Oqaluttuaaqqiat 16-it inuusuttunit allatat = Vi passer på hinanden : 16 noveller skrevet af unge. Udgivet i 2002
  • GU-Nuuk. Udgivet i 2003
  • GU2: Oqaluttuaaraq nuannersoq : GU-Nuuk 2007/2008. Udgivet i 2008 
  • GU3 : Qiiaammisaarnartulersaarutit : GU-Nuuk 2009/2010. Udgivet i 2010
  • Asavaanga - asanngilaanga : inuusuttunut oqaluttualiaaqqat asanninnermut tunngasut, nunanit avannarlerneersut. Den nordiske samling udgivet i 2010.
  • Inuusuttut - nunatsinni nunarsuarmilu = Ung  i Grønland - ung i verden. Udgivet i 2013.


Det vil sige, at i en periode på 13 år kom der kun 5 bøger der var direkte minded på grønlandske unge. I år er der endnu ikke kommet nogen, men jeg ved, at der er en undervejs.         
 
Så hvordan vælge man de bedste, når der kun er 5 at vælge imellem? En ekstra gennemlæsning af de 7 der lægger på vippen mellem ung og voksen, kunne måske tilføje nogle titler til puljen, men det er også vigtigt at fokus bibeholdes på ungdomsbøger. Dvs. bøger lavet til ungegruppen. En top ti bør ikke fyldes af voksenbøger bare fordi man mangler ungdomsbøger. Voksenbøgerne kan selvfølgelig sagtens være rigtig gode og interessante for unge, men hvis målet er at lave en top ti over grønlandske ungdomsbøger, så bør top ti'en bestå af netop ungdomsbøger. 
 
Noget andet man gøre for at få føjet titler til puljen kunne være at udvide søgefeltet lidt. I stedet for kun at prøve at lave en top ti over grønlandske ungdomsbøger, kunne man måske i stedet for lave en top ti over bøger der ville passe til grønlandske unge. Her tænker jeg især på bøger på dansk skrevet af danske forfattere, men som fx foregår i Grønland, har en grønlandsk hovedperson og/eller lign. Den slags bøger måske ikke grønlandske, men hvis de godt beskriver temaer og historier der er grønlandske eller har grønlandsk relevans kunne måske godt passe ind på en top ti, hvis man kalder den Top ti over bøger til grønlandske unge fremfor Top ti over grønlandske ungdomsbøger

Ingen kommentarer:

Send en kommentar