onsdag den 24. september 2014

Motorcykelenglen

Motorcykelenglen
af Michael Krug


105 sider
1995
bib.
ok
Den unge grønlænder Dennis er medlem af Hells Angels. Han bliver dræbt under en politijagt, men får en chance til, som skytsengel for 16-årige Kristina, der vil begå selvmord.


I 1997 udkom den i en grønlandsk oversættelse med titlen Motorcykelerluni inngilinngortoq. Jeg valgte at læse den, da jeg gerne vil kende de bøger som står grønlandsk afdelingen. Jeg læser desværre ikke grønlandsk, så må lærer dem at kende ved at læse oversættelser eller som i dette tilfælde læse original udgaven.
Bogen er sikkert i sin tid blevet udvalgt til grønlandsk oversættelse fordi hovedpersonen er grønlænder. Men det, at han er grønlænder, bliver ikke brugt til noget. Det er bare en beskrivelse som at sige, at han havde blå øjne eller lignende. I Motorcykelenglen bliver det, at han er grønlænder, brugt som et udseendemæssigt tillægsord. Det er ikke noget der har betydning for handlingen. Det er nærmest bare nævnt i forbifarten.


Men det betyder ikke, at det er en dårlig bog. Hvis man læser den, forbi man tror, at man vil læse noget om en grønlænder bliver man skuffet, men hvis man bare vil læse en god og let ungdomshistorie er denne bog et godt valg. På forholdsvis få sider og på et meget let sprog får forfatteren fortalt en god historie om et svært emne  uden det føles som om at han går for let hen over det. En fin kort bog som kan anbefales til unge som gerne vil have noget letlæseligt.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar