tirsdag den 29. december 2015

Zombieland

Zombieland
af Sørine Steenholdt (1986)


135 sider
Udgivet i 2015 af milik
Noveller om de voldsomme og måske tabubelagte hændelser mennesker kommer ud for.

Forfatteren er en af vinderne fra den første Allatta ungdomsnovellekonkurrence. Jeg læste den først og fremmest for at finde ud af, om det var en ungdombog. Det er det som udgangspunkt IKKE. Novellerne er meget barske og uden trøst. Hovedpersonerne er alle i forvejen udsatte skæbner som kommer ud for omvæltende og barske begivenheder. Det er noveller om misbrug, voldtægt, om at forsvinde og om at give op. Noveller om, når livet bliver for hårdt. Det er næsten ubærligt at læse om så hårde skæbner. Fx den første novelle, Zombie, handler om Louise, som gerne vil frigøre sig for hendes hårde og dominerende mor. Hun vil gerne være en bedre mor end hendes egen, men hun ender i desperation med at gøre det utænkelige og ender som en zombie totalt styret af moren. De efterfølgende noveller er ikke mere positive. De er alle trøsteløse.
Bogen er utrolig velskrevet, og novellerne griber en og holder en fast til man er færdig. Det er en barsk og trøsteløs læseoplevelse, men også en læseoplevelse der er værd at udsætte sig selv for, hvis man tror man kan klare det. Som nævnt tidligere så er bogen som udgangspunkt ikke en ungdomsbog, men for den modne unge som kan lide barske bøger er der i Zombieland en specielt læseoplevelse at komme efter.


Det skal nævnes, at visuelt er bogen også virkelig flot. Den unge kunstner Maja-Lisa Kehlet Hansen har lavet nogle virkelig udtryksfulde illustrationer som spiller sammen med og forstærker novellerne.


Jeg læste den danske oversættelse. Bogen er oversat fra grønlandsk til dansk af en anden ung grønlandsk forfatter, nemlig Niviaq Korneliussen (1990).Ingen kommentarer:

Send en kommentar